Woensdag 26 jun

Weerbericht Nederland

Koelere nacht dan afgelopen nachten
27 juni 2019, 0:00 uur
Met minima van 10-15 graden kan ook landinwaarts de hitte vannacht het huis uit. Overdag is het op veel plaatsen zonnig. Het noorden heeft wat meer bewolking. De temperatuurverschillen zijn opnieuw groot met 17 graden langs op de Wadden tot 27 in Limburg. In het weekend gaat de temperatuur weer flink omhoog met zaterdag op veel plaatsen 30-34 graden.

Deze nacht koelt het af naar 10-13 graden en kan het met de ramen open ook landinwaarts in huizen goed afkoelen. In het zuiden liggen de minima op 14-15 graden. De bewolking in het noorden breidt wat zuidwaarts uit, maar de zuidelijke helft houdt brede opklaringen.

De ochtend start in het zuiden zonnig, in het midden wisselend bewolkt en in het noorden overwegend bewolkt. Gedurende de ochtend lost veel bewolking op, maar de noordelijke kustregio blijft gevoelig voor aanvoer van nieuwe wolken vanaf zee. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is matig van kracht. Aan het einde van de ochtend is het 16 graden op de Wadden tot 24 in Limburg.

In de middag is het in vrijwel het hele land volop zonnig, alleen het noordelijk kustgebied blijft gevoelig voor wolken vanaf zee. Er waait een matige noordenwind. Langs de westkust wordt de wind zelfs soms vrij krachtig, 5 Bft. Deze wind veroorzaakt grote temperatuurverschillen. Op de Wadden wordt het maximaal 17 graden, langs de westkust en in het noorden circa 20 graden en in de rest van het land 22-27 graden met de hoogste maxima in Limburg en het zuiden van Brabant.

Tijdens de avond is het in het midden en zuiden tot zonsondergang zonnig. In het noorden neemt de bewolking gedurende de avond toe. Rond 22:00 uur is het 15-16 graden in het noorden en vlak langs de westkust, 16-18 in het midden en 19-22 graden in het zuiden en zuidoosten van het land. In de nacht naar vrijdag koelt het af naar 9-10 graden in het noorden en oosten. Aan zee en in het zuiden blijft het met 11-14 graden iets warmer.

Vrijdag start in het noorden nog met bewolking, maar al snel breekt ook daar de zon door. De rest van de dag is het in het hele land volop zonnig. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en het wordt 19 graden op de Wadden tot lokaal 28 graden in het zuiden. In Amsterdam, Utrecht en Arnhem wordt het circa 26 graden. In Groningen wordt het 22 graden.

Zaterdag draait de wind naar het zuidoosten en voert weer hele warme lucht aan. In grote delen van het land wordt het tropisch met 30-34 graden. De hoogste maxima zijn voor Brabant en Limburg. In het noorden wordt het 27-29 graden en op de Wadden circa 25 graden. Het weerbeeld: volop zonnig.

Zondag draait de wind naar het westen en dit levert weer wat lagere temperaturen op. In de kustgebieden wordt het 22-25 graden. In het binnenland 25-30 graden met de hoogste maxima in Limburg, de Achterhoek en Twente. Het wordt een zonnige dag met enkele stapelwolken. De kans op een bui is heel klein.

Begin volgende week is de kans op enkele buien groter, maar echt nat wordt het weerbeeld voorlopig niet. De wind blijft een aantal dagen vanaf zee waaien, uit richtingen tussen west en noord. De temperatuur gaat daardoor omlaag. Maandag wordt het nog 20 graden aan zee tot lokaal 25 in het zuidoosten. Dinsdag wordt het 18-22 graden.

Daarna lijkt de temperatuur weer enkele graden op te lopen met maxima rond 24 graden. De kans op overwegend droog en vrij zonnig weer is dan behoorlijk groot.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.