Weerbericht Nederland

Warm met zon, later onweersbuien

24 apr. 2019, 11:31 uur

Het is op veel plaatsen zonnig en met 22-26 graden vanmiddag een stuk warmer dan gisteren. Er waait een vlagerige zuidenwind. Eind van de middag en vanavond is kans op felle onweersbuien, als eerste in het zuiden. Na vandaag wordt het geleidelijk minder warm. In het weekend wordt het hooguit 14 graden. Vooral Koningsdag lijkt een buiige dag te worden.

In het westen, midden en zuiden is het zonnig. In het noorden en oosten komt wat bewolking voor met in het oosten en noordoosten een paar lichte buien. De buien trekken noordwaarts weg.

Vanmiddag is het op veel plaatsen zonnig. Geleidelijk raakt het vanuit het zuiden wat meer bewolkt en aan het einde van de middag neemt vanuit België in de zuidelijke provincies de buienkans toe. Bij deze buien is kans op onweer, hagel en zware windstoten tot circa 90 km/uur.

Met een maximumtemperatuur van 22 graden in Zeeland en op de Wadden tot regionaal 26 in het oosten is het zeer warm voor eind april. Maxima van 14-17 graden zijn gebruikelijk. De buien gaan gepaard met een scherpe daling van de temperatuur. Tijdens en na de buien is het circa 14 graden. De zuidenwind wordt vanmiddag op veel plaatsen vrij krachtig en voor de buien uit al behoorlijk vlagerig. Bij onweersbuien kunnen lokaal zware windstoten tot 90 km/uur voorkomen.

Vanavond trekken regen- en onweersbuien van zuid naar noord over het land. Bij deze buien is kans op hagel en zware windstoten. In de tweede helft van de avond zijn de buien vooral voor het noo het zuidwesten kunnen later in de avond ook nog een paar (onweers)buien volgen.

Vannacht wordt het droog en klaart het vanuit het zuiden op. De minimumtemperatuur komt uit rond 10 graden en er waait een matige zuidoostenwind.

Morgenochtend is het wisselend bewolkt met regelmatig ruimte voor de zon. Aan het einde van de ochtend is in Zeeland kans op een bui. In de middag neemt vanuit het zuiden in het hele land de buienkans toe. Hierbij is kans op onweer en windstoten, maar de meeste buien zullen niet zo fel zijn als vanmiddag en vanavond.

Voor de buien uit wordt het nog vrij warm met maxima van 17 graden in het zuidwesten en op de Wadden tot 22 in Twente en Drenthe. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is matig tot vrij krachtig. Tijdens een felle bui kan de wind lokaal uithalen met windstoten tot circa 75 km/uur.

Morgenavond trekken de regen- en onweersbuien naar het noorden weg en in de nacht naar vrijdag is het op de meeste plaatsen droog. Het is dan wisselend bewolkt en de temperatuur daalt naar circa 8 graden.

Vrijdag is het een groot deel van de dag droog met een mix van wolken en zon. In de loop van de middag neemt de buienkans toe en ook in de avond (start Koningsnacht) is kans op een lichte bui. Het wordt circa 17 graden en er waait een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind.

Tijdens Koningsnacht is het tijdelijk overwegend droog, maar zaterdag, Koningsdag, neemt de neerslagkans weer toe. De kans is groot dat de dag in vrijwel het hele land ronduit buiig verloopt, maar met wat geluk zijn er in de middag ook droge perioden en zien we af en toe de zon. Het noorden en westen hebben wat grotere kansen op langere droge perioden dan het zuiden en oosten.

De maximumtemperatuur op Koningsdag is slechts een graad of 14. De wind varieert gedurende de dag sterk in kracht. Vooral in de kustgebieden kan de wind soms krachtig (6 Bft.) zijn. Een groot deel van de dag waait de wind uit het zuidwesten tot westen. Eind van de dag draait de wind naar noordwest.

Ook zondag is het fris met maxima van 12-14 graden. Het weerbeeld bestaat uit veel wolken en af en toe regen. Veel ruimte voor de zon is er niet, maar vooral in de kustgebieden kan de zon toch af en toe doorbreken. Er waait een meest matige westenwind.

Na het weekend wordt het licht wisselvallig met een enkele bui en wat meer ruimte voor de zon dan de dagen ervoor. De temperatuur gaat iets omhoog. Maandag wordt het 13-16 graden en vanaf dinsdag liggen de maxima tussen 15 graden in het noordwesten en 19 in het zuidoosten.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.