Woensdag 23 okt

Weerbericht Nederland

Zuiden wat regen, later zon
23 okt. 2019, 8:22 uur
Er is veel bewolking en vooral in het zuiden kan vanochtend lokaal (mot)regen vallen. Vanmiddag wordt het 14-18 graden met vooral in het zuiden en midden zon. Morgen kan het in het zuiden 20-21 graden worden. In het weekend volgt regen en vanaf zondag wordt het beduidend kouder. Volgende week is kans op vorst in de nachten.

Vanochtend is het bewolkt met in het noorden regionaal nog nevel en mist. In het zuiden kan soms wat regen of motregen vallen. Aan het einde van de ochtend kan het in het zuiden lokaal opklaren.

Vanmiddag breiden de opklaringen vanuit het zuiden noordwaarts uit. In het noordelijk kustgebied blijft de ruimte voor de zon de hele dag beperkt. In het zuiden en midden wordt het vrij zonnig.

Dit verschil zien we ook terug in de maximumtemperatuur. Het wordt 13 graden op Terschelling tot 19 graden in Zuid-Limburg. In de Randstad en Gelderland wordt het circa 16 graden. De wind is matig en waait uit het oosten.

Vanavond zijn er aanvankelijk op veel plaatsen opklaringen. Later in de avond en nacht is het wat meer bewolkt, maar regionaal blijft ruimte voor opklaringen. Later in de nacht kan in het zuiden en westen lokaal een spatje regen vallen. Ook kunnen plaatselijk enkele mistbanken voorkomen, maar mist op grote schaal wordt niet verwacht. De minimumtemperatuur ligt rond 11 graden.

Morgenochtend is het op veel plaatsen bewolkt en in het westen kan lokaal een beetje motregen vallen. Geleidelijk breekt vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen de zon door.

Morgenmiddag is het wisselend bewolkt met in het zuiden en oosten meer zon dan in het westen en noorden van het land. In de tweede helft van de middag neemt vanuit het westen de bewolking toe en aan het einde van de middag kan het in het westen al gaan regenen.

Met 16 graden op de Wadden, 18 graden in Amsterdam en 20-21 graden in het zuidoosten is het warm voor de tijd van het jaar. De gemiddelde maximumtemperatuur van eind oktober is circa 13 graden. De wind waait uit het zuiden en is overwegend matig. In de loop van de middag wordt de wind lang de westkust zuidwestelijk en neemt toe tot (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Morgenavond volgt vanuit het westen op steeds meer plaatsen regen. Het waait flink, vooral in het westen en noorden van het land. Aan zee is de zuidwestenwind veelal krachtig, 6 Bft. In de nacht naar vrijdag blijft vooral in het noorden de kans op regen aanwezig. In het midden en zuiden wordt het overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt rond 10 graden.

Vrijdag is er veel bewolking en vooral in het noorden en noordwesten is in de vroege ochtend en in de avond kans op regen. In Noord-Brabant en Limburg schijnt de zon het vaakst. Het wordt 15 graden op de Wadden tot 17 in het zuidoosten en er waait een matige tot aan zee krachtige zuidwestenwind. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag pakt de zuidwestenwind flink uit. Aan zee wordt de wind hard tot lokaal stormachtig (8 Bft.) en vooral aan kust van Noord-Holland en op de Wadden is kans op zware windstoten tot circa 85 km/uur.

Zaterdag is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. Daarbij is het waarschijnlijk natter in het noorden dan in het zuiden. Met maxima van 14 graden op Texel tot 18 graden in Limburg is het nog altijd zacht voor de tijd van het jaar. De wind waait stevig uit het zuidwesten.

Op zondag is het wisselend bewolkt met een enkele bui, maar ook af en toe zon. Het wordt circa 13 graden bij een matige wind uit het westen tot noordwesten.

Het vooruitzicht naar volgende week geeft grote kans op fris herfstweer met maxima rond 10 graden en landinwaarts lokaal een graadje vorst in de nachten. Er is vaak vrij veel bewolking. De kans op regen is dagelijks circa 40%, maar als er wat valt zal het om kleine hoeveelheden gaan.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.