Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

15 sep. 2019

In grote delen van Europa is het prima nazomerweer. Vooral in Italië, Kroatië, Griekenland en Turkije is het precies het weer wat je verwacht. De zon schijnt volop en het is zomers tot lokaal tropisch warm. Ook in de Alpenlanden is het prima (wandel)weer. In Spanje knapt het weer de komende tijd op en ook in Portugal is het aangenaam. In Schotland en geleidelijk ook in het noorden van Duitsland neemt de wisselvalligheid toe.

West-Europa

Frankrijk
Het is prachtig nazomerweer. De zon schijnt flink, maar er zijn soms ook stapelwolken. In de Pyreneeën en Alpen is kans op een regen- of onweersbui. Elders is het droog. De temperatuur is zomers tot tropisch met in het midden en zuiden temperaturen van 30-33 graden. In de loop van de week wordt het minder heet met 19-24 graden. Aan de Middellandse Zee blijft het zomers met 27-30 graden.

Groot Brittannië
In Schotland is het wisselvallig septemberweer met dagelijks regen of enkele buien. Soms schijnt ook de zon en het is 13-16 graden. In Engeland en Wales ziet het weerbeeld er vriendelijker uit. De zon schijnt geregeld en het is meest droog. De temperatuur ligt veelal tussen de 17 en 20 graden, maar de eerste dagen is het in Engeland lokaal nog een graad of 23-24.

Zuid-Europa

Griekenland
Vakantiegangers naar Griekenland hebben het weer wat ze verwachten. De zon schijnt nagenoeg onafgebroken en het blijft droog. Op de eilanden in de Egeïsche Zee wordt het 26-29 graden, maar er staat wel een stevige, enigszins vlagerige wind. Op de westelijke eilanden is het een graad 30. Op het Griekse vasteland is het met 29-34 graden nog warmer. In Athene wordt het een graad of 32.

Italië
De zon schijnt flink en het is de eerste dagen droog. Halverwege de week neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui toe. De temperatuur stijgt naar 26-31 graden. In Milaan is het 27-30 en in Rome veelal 30-31 graden. Ook op Sicilië en Sardinië is het prima nazomerweer met veel zon. Het wordt dagelijks 27-32 graden.

Kroatië
Het is prima nazomerweer. De zon schijnt flink en de eerste dagen is het droog. In de tweede helft van de week neemt de kans op een regen- of onweersbui toe en dan vooral in het binnenland en in Istrië. De temperatuur stijgt naar 27-30 graden, maar later in de week koelt het vooral landinwaarts af naar een graad of 20. Langs de kust blijft het 25-27 graden.

Portugal
Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af de komende tijd. Vooral in het noorden en midden van het land is ook kans op een bui. Aan de Algarve blijft het droog en overwegend zonnig. De temperatuur stijgt naar 23-26 graden in de omgeving van Porto en naar 27-29 graden in Lissabon. In het binnenland is het 27-31 graden en aan de Algarve een graad of 25. Op Madeira schijnt de zon bij 26 graden.

Spanje
Aanvankelijk komen nog enkele buien voor, maar de komende week knapt het weerbeeld duidelijk op. De zon gaat vaker schijnen en het blijft droog. Aan de costa's wordt het 26-29 graden en in het binnenland warmt het op naar 27-32 graden. Alleen aan de noordkust blijft het kwik met 23-26 graden wat achter. Op de Canarische Eilanden schijnt de zon volop. Het wordt 26-28 graden en er waait een stevige wind.

Turkije
Op en top vakantieweer en precies het weer wat je verwacht. De zon schijnt volop en het is zomers tot tropisch warm. Alleen in het noorden aan de Zwarte Zee komen meer wolken voor en daar wordt het 23-27 en later 27-30 graden. Aan de west- en zuidkust is het volop zomer met veel zon en 30-34 graden.

Centraal Europa

Duitsland
In het noorden en deels midden is er een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn. De kans op buien neemt geleidelijk toe en de temperatuur daalt de komende dagen naar 14-17 graden. In het zuiden schijnt de zon en is het over het algemeen droog. De temperatuur stijgt de eerste dagen naar 24-28 graden. In de loop van de week gaat ook in het zuiden het kwik omlaag naar gemiddeld een graad of 20.

Oostenrijk
Het is prima septemberweer. De zon schijnt flink en de eerste dagen is het droog. De temperatuur is zeer aangenaam met 23-27 graden. In de loop van de week neemt de bewolking geleidelijk toe en ook is kans op enkele buien. De temperatuur doet een flinke stap terug. In de tweede helft van de week is het 16-20 graden met de hoogste temperaturen in de omgeving van Wenen.

Zwitserland
De zon schijnt de komende tijd flink en het is over het algemeen droog. De temperatuur stijgt de eerste dagen naar zomerse waarden. In Basel en Genève is het een graad of 29 en in Lugano 27. In de loop van de week gaat het kwik omlaag. De maxima liggen dan veelal tussen 17 en 23 graden.


Rico Schröder Rico Schröder Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.