Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

18 juli 2019

In Groot-Britannië en Centraal-Europa is het wisselvallig en komen van tijd tot tijd buien voor. In Centraal-Europa is het gemiddeld een graad of 25. In Zuid-Europa is het vrijwel overal zonnig, droog en tropisch warm. De komende dagen loopt de temperatuur overal nog een aantal graden op. Het heetst wordt het in Spanje: hier stijgt het kwik tot lokaal 40 graden. In Frankrijk is het aanvankelijk licht wisselvallig, maar ook hier wordt het in het weekend droger en warmer.

West-Europa

Frankrijk
Op veel plekken schijnt de zon, al trekken vanuit het westen wolkenvelden over het land. In het noorden kan een spatje regen vallen. In Parijs is het 26 graden, in het zuidoosten stijgt de temperatuur tot lokaal 32 graden. De komende dagen blijft het licht wisselvallig met in het noorden kans op een bui en in het zuiden vrij veel zon en kans op een onweersbui. De temperatuur gaat geleidelijk omhoog.

Groot Brittannië
Overal is kans op een bui en met name in Schotland regent het geregeld. In Engeland is het aanvankelijk nog vrij zonnig. De maxima lopen uiteen van 19 graden in Aberdeen tot 24 graden in Londen. De komende dagen is het op veel plekken overwegend bewolkt en valt vaak neerslag met een buiig karakter, soms regent het stevig door. Met temperaturen tussen 18 en 25 graden is het niet koud.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is overwegend zonnig, maar er ontstaan boven het vasteland in de loop van de dag stapelwolken welke lokaal uitgroeien tot een (onweers)bui. De maxima variëren van 27 graden op Kreta tot 31 graden landinwaarts. In het weekend wordt het nóg zonniger en gaan de temperaturen enkele graden omhoog: het kwik loopt dan uiteen van 28 tot 34 graden. De hoogste temperaturen zijn weggelegd voor het binnenland.

Italië
Over het algemeen is het flink zonnig. Vooral in het uiterste noorden is echter ook kans op een enkele bui. Met maxima van 29 graden in Milaan, 31 graden in Rome en 28 graden in Napels is het warm. De komende dagen verandert er weinig aan het weerbeeld, al stijgt de temperatuur richting het einde van de week overal enkele graden.

Kroatië
De zon schijnt in het zuiden flink. In het noorden komen meer (stapel)wolken voor en is kans op stevige onweersbuien. In zuiden is het 28-30 graden, in het noorden is het wat minder warm met 25-28 graden. In het weekend gaat de zon ook in het noorden weer meer schijnen en loopt de temperatuur vrijwel overal op naar 30-33 graden.

Portugal
De zon schijnt op de meeste plekken volop en het is warm: 24 graden in Porto tot 28 graden in Lissabon. In Faro is het een graad of 26. Landinwaarts is het heet met temperaturen die oplopen naar 32-35 graden. Ook in het weekend blijft het veelal zonnig. Het wordt op steeds meer plekken heet: 32 graden in Lissabon tot lokaal 38 graden landinwaarts. In het noordwesten kan wat meer bewolking voorkomen.

Spanje
In het binnenland is het heet: in Madrid wordt het maar liefst 36 graden. De zon schijnt op de meeste plaatsen volop. Aan de costa's is het met 28 tot 31 graden prima strandweer. In het noorden valt zeer lokaal een bui. Ook de komende dagen schijnt de zon, op het noorden na, overal flink. De temperaturen lopen dan nog wat verder op; in het binnenland stijgt de temperatuur tot lokaal 40 graden!

Turkije
In het midden en noorden is kans op enkele regen- en onweersbuien bij maxima tussen 24 en 26 graden. In het westen en zuiden is het echter overwegend zonnig met 28-32 graden. Komende dagen is het vrijwel overal volop zonnig. De temperaturen gaan dan ook flink omhoog: in het weekend wordt het 29-31 graden in Ankara en Istanboel, terwijl het in de omgeving van Antalya lokaal zelfs 39 graden wordt.

Centraal Europa

Duitsland
In het oosten is het aanvankelijk zonnig, maar vanuit het westen neemt de bewolking toe. In de westelijke helft neemt bovendien de kans op een bui toe. Het is een graad of 24, de zon schijnt regelmatig en het blijft droog. In het Zwarte Woud is het gemiddeld 28 graden. De komende dagen is in Duitsland veel bewolking aanwezig en zijn er zo nu en dan zonnige momenten. Ook is er kans op een bui.

Oostenrijk
De maxima komen uit op 23-28 graden. In het noorden is het vaak heerlijk zonnig. In het zuiden is meer bewolking aanwezig en kunnen lokaal (onweers)buien ontstaan. Morgen verloopt de dag overwegend grijs en nat en is er kans op onweer. Het weekend is het prima weer met vrij veel zon. De maxima komen dan uit op 25-30 graden. Wel blijft in de berggebieden de kans op een lokale (onweers)bui aanwezig.

Zwitserland
Het is prima vakantieweer in Zwitserland. De zon schijnt geregeld en op veel plaatsen is het zomers warm. In het zuiden en zuidoosten kan lokaal een (onweers)bui voorkomen. De komende tijd wisselen zon en wolken elkaar af. Daarbij blijft het meestal droog, al kan lokaal af en toe een (onweers)bui voorkomen. In het weekend liggen op veel plaatsen de maxima tussen 25 en 30 graden, lokaal zelfs daarboven.


Daan van den Broek Daan van den Broek Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.