Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

26 mei 2019

Zon- en warmteliefhebbers zijn in Spanje en Portugal aan het juiste adres. De zon staat de blaken aan de hemel en aan de kust wordt het ruim 25 graden. In de Turkse badplaatsen kan het zelfs 30 graden worden. Italië heeft te maken met buien en dat is ook het lot van Centraal- en West-Europa. Een frisse 13-17 graden wordt in het hemelvaartsweekend omgebogen in een lokale zomerse 25 graden. Daarbij wordt het zonnig en droog.

West-Europa

Frankrijk
Wolkenvelden en enkele buien trekken over het land en na het weekend volgt een aantal frisse dagen. In Parijs is het dinsdag 17 graden en waait het stevig. Ook de Côte d'Azur maakt aan het begin van de week kans op buien, maar vanaf woensdag wordt het droog in het zuiden. Met Hemelvaart is nog kans op buien in het noorden, maar volgend weekend verloopt prachtig met veel zon en een zomerse 25 graden.

Groot Brittannië
De Britse Eilanden hebben te maken met typisch Brits weer, want er trekken enkele buien over het land en er staat soms veel wind. Er is een mix van wolken en zon. Na het weekend volgt een aantal frisse dagen met in Londen 16-18 graden. In de de tweede helft van de week loopt het kwik op en volgend weekend kan het ruim 20 graden worden. Daarbij wordt het in Engeland droog. Schotland blijft wisselvallig.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is prachtig vakantieweer met flinke zonnige perioden en op de eilanden temperaturen van 25-28 graden. Op het vasteland zijn meer wolken en is tot en met maandag nog kans op een regen- of onweersbui. De temperatuur stijgt naar 23-27 graden. In Athene blijft het droog, schijnt de zon flink en wordt het 27-29 graden.

Italië
Het is wisselvallig met naast zonneschijn ook regen- en onweersbuien. Regionaal is het kletsnat en valt veel regen in korte tijd. Het is vrij fris met 21 graden in Rome en Milaan. In het zuiden wordt het geleidelijk overwegend droog en later in de week volgen ook het midden en noorden met droog weer. De zon laat zich daarbij geregeld zien. In het hemelvaartsweekend kan het regionaal 25 graden worden.

Kroatië
Het is prima vakantieweer met zon, wolken en lokaal een bui. De temperatuur stijgt naar 21-24 graden. Na het weekend neemt de kans op regen- en onweersbuien toe en daarbij kan lokaal veel regen vallen. De temperatuur doet weer een klein stapje terug en komt in Istrië en in Split uit op 20-21 graden. Na Hemelvaartsdag wordt het op de meeste plaatsen droog, vrij zonnig en met 24 graden warmer

Portugal
Vakantiegangers in Portugal hebben over het weer niets te klagen. De zon schijnt volop, het is en blijft overal droog en het is warm. In Porto wordt het 22-25 graden en in Lissabon 27-31. In de Algarve is het ook prima vakantieweer met veel zon en temperaturen van 25-28 graden. Ook op Madeira schijnt de zon. De temperatuur stijgt naar circa 24 graden.

Spanje
Het is in het overgrote deel van het land zonnig lenteweer. Alleen in het noorden is een bui mogelijk. De temperatuur is zomers en stijgt aan de costa's naar 21-27 graden. In het binnenland is het heet met temperaturen tussen de 31 en 33 graden in onder andere Sevilla. Later in de week wordt het nog heter. Op de Canarische Eilanden schijnt de zon en is het 23-27 graden.

Turkije
Ook vakantiegangers naar Turkije hebben over het weer geen klagen. De zon schijnt volop en het blijft overal droog. De temperatuur gaat omhoog en stijgt in de kustplaatsen naar 28-32 graden. In Istanboel loopt de temperatuur op van 25 graden dit weekend naar 26-30 in de komende week. Later in de week stijgt in de stad aan de Bosporus de kans op een bui.

Centraal Europa

Duitsland
Duitsland beleeft een wisselvallige periode met dagelijks kans op buien. Vooral dinsdag is het nat. Toch zijn er ook droge dagdelen met ruimte voor de zon. De meeste zon is voor de zuidelijke Deelstaten. Geleidelijk wordt het frisser met het dieptepunt in temperatuur op woensdag. Die dag is het 16 graden in Berlijn en de Eifel. Na Hemelvaart neemt de kans op droog, zonnig en warm weer toe.

Oostenrijk
De wisselvalligheid neemt toe en vooral dinsdag en woensdag krijgt Oostenrijk veel buien voor de kiezen. In de Alpen is het dan kletsnat en boven 2200 meter valt verse sneeuw. In Innsbruck is het woensdag slechts 10 graden. In Wenen daalt het kwik van 25 op maandag naar 15 graden op woensdag. In het hemelvaartsweekend neemt de buienkans af. Het wordt warmer en zonniger met maxima van ruim 20 graden.

Zwitserland
Aanvankelijk is het nog warm en overwegend droog, maar komende dagen komt Zwitserland in de greep van fris en kletsnat weer. De temperatuur daalt van 21 naar slechts 14 graden op woensdag en daarbij wordt het bewolkt. In de bergen is het koud genoeg voor sneeuw boven 2000 meter hoogte. Vanaf Hemelvaart neemt de buienkans af en wordt het warmer. In het weekend neemt de kans op een zomerse 25 graden toe.


Yannick Damen Yannick Damen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.