Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

20 november 2019

In het zuidwesten van Europa neemt de komende tijd de kans op flinke buien toe. Eerst is Portugal aan de beurt en later volgt Spanje. Aan de costa's schijnt eerst nog de zon. Ook in Italië komt het tot buien en in de bergen valt sneeuw. In het zuiden van Zwitserland en het zuidoosten van Oostenrijk krijgt later weer met neerslag te maken en boven 1300-1600 meter valt sneeuw. In Duitsland en Frankrijk is het rustig weer met wolkenvelden en soms zon. Wisselvallig weer vinden we in Engeland en Schotland.

West-Europa

Frankrijk
De zon schijnt af en toe, maar er zijn ook wolkenvelden. Hier en daar komt mist voor. Op de meeste plaatsen is het aanvankelijk droog, maar later in de week neemt de kans op regen weer toe. Boven 2000 meter valt sneeuw. De temperatuur gaat geleidelijk omhoog van 6-11 graden de eerste dagen naar 9 tot 14 dagen later en komend weekend. In Parijs is het komend weekend nat en een graad of 11.

Groot Brittannië
In het oosten is het op veel plaatsen droog met zon. In het westen is het bewolkt en valt regen. Later deze week nemen de neerslagkansen toe met vooral in het zuidwesten van Engeland en in Wales veel regen. In Londen is het komende dagen een graad of 8 met zon en ook een enkele bui. In het weekend neemt de kans op regen toe, maar het wordt met 10-12 graden wel geleidelijk zachter.

Zuid-Europa

Italië
Er is een mix van zon en wolken en verspreid over het land komt het tot enkele buien. Later in de week neemt de kans op regen in het noorden en midden toe en op hoogte valt weer sneeuw. In het zuiden is het de komende tijd droog met geregeld zon. De temperatuur stijgt daar naar 18-21 graden. In Rome is het 16-18 graden met kans op buien en in Milaan wordt het dagelijks een graad of 10.

Portugal
Het is de komende tijd uitermate wisselvallig met naast soms zon ook elke dag flinke buien. Vooral vrijdag wordt een kletsnatte dag. De temperatuur stijgt naar 13-15 graden in Porto en naar 16-18 graden in Lissabon. Ook in het zuiden, Algarve, is kans op buien. De temperatuur stijgt naar 16-19 graden. Op Madeira is het wisselend bewolkt met vooral donderdag buien. Het wordt daar dagelijks 23 graden.

Spanje
Het is wisselend bewolkt met langs de zuid- en oostkust eerst nog regelmatig zonneschijn. Aan de costa's wordt het 14-17 graden. In Madrid is het meer bewolkt en kouder met maximaal 10 graden. Komende dagen wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen buiig. Donderdag kan het vooral in Andalusië flink plenzen. Vrijdag komen ook Barcelona, Valencia en uiteindelijk de Balearen aan de beurt.

Centraal Europa

Duitsland
Het is rustig weer met over het algemeen veel bewolking, maar soms ook zonneschijn. Regionaal komt (hardnekkige) mist voor. In het oosten en noorden is eerst nog kans op enkele buien, maar elders blijft het droog. De temperatuur stijgt in het westen en zuiden naar 5-7 graden. In het oosten in onder andere Berlijn stijgt het kwik later in de week naar 10 graden.

Oostenrijk
Na de vele sneeuw is het de komende tijd een stuk rustiger en niet in de laatste plaats droger. Alleen in het oosten en zuidoosten is kans op regen en in de hogere delen van Stiermarken vanaf ongeveer 1500-1800 meter valt ook sneeuw. De temperatuur stijgt in Wenen naar 9-12 graden. In het weekend neemt de kans op sneeuw in het zuiden opnieuw toe, aan de noordflank blijft het overwegend droog.

Zwitserland
Het is even wat rustiger en op veel plaatsen droog. De komende dagen neemt aan de zuidkant van de Alpen opnieuw de kans op (veel) sneeuw toe. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1300 meter en daarboven valt lokaal weer een halve meter. De temperatuur gaat de komende dagen in het laagland omhoog. Basel gaat van 9 naar 14 graden in het komende weekend.


Rico Schröder Rico Schröder Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.